BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Home / De Wereldreis / Indonesië / PADI @ Gili Air

PADI @ Gili Air

Nancy Dare2Travel Duiken Padi open water Gili air indonesie wereldreis backpacken reizenNadat we ons visum hadden verlengd op Lombok hadden we nog een paar dagen de tijd voordat we op Bali moesten zijn. Tijd voor iets wat ik al heel lang wilde doen: Mijn PADI duikcertificaat halen! Van te voren had ik onderzoek gedaan naar de verschillende locaties en duikscholen, want geloof me: er zijn er ontzettend veel in Zuid-Oost Azië. De meeste backpackers kiezen ervoor dit op Koh Tao in Thailand te doen. Het eiland staat erom bekend, omdat deze de goedkoopste cursussen aanbied. Ik wilde dit zelf niet daar doen, omdat de onderwaterwereld en de zichtbaarheid niet het beste is op Koh Tao. Je wilt tijdens je eerste duiken toch wel wat mooie dingen zien, right?! Ik heb uiteindelijk voor Oceans 5 op Gili Air, Indonesië gekozen, vanwege de kleine groepen en goede recensies.

Dag 1: Bestond uit theorie, zwembad oefeningen én de eerste duik in open water! Voordat je überhaupt aan de cursus mee kan doen moet je zelfstandig zo’n 200 meter kunnen zwemmen, eitje! We begonnen met het bekijken van een video, vragen beantwoorden en hierna mochten we onze uitrusting: Wetsuit, duikbril, flippers, BCD (buoyancy control device) en duikfles omdoen. Omdat je sommige oefeningen met z’n 2en moet uitvoeren en tijdens het duiken belangrijk is dat iemand op je let, kreeg ik een duikbuddy aangewezen. Dat was de gezellige Johnny uit Australië. Doordat we maar met z’n 2en waren met 1 duikinstructeur was er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en vragen. Ik kreeg de cursus in het Engels en dat ging prima. Sowieso is het handig als je alle engelse termen weet als je van plan bent vooral in het buitenland te duiken. We leerden hoe we onze BCD moesten gebruiken, lezen van je zuurstof en nog een aantal andere oefeningen.

Hierna was het toch eindelijk tijd om op de boot te stappen en de diepte in te gaan! De eerste duik was fantastisch! Ik vind het fascinerend om adem te kunnen halen onder water, hierdoor kun je zo veel meer zien! En het leuke was dat Daniel ook elke duik mee mocht op de boot als snorkelaar! Hij werd “de Manta” genoemd omdat deze ook meestal aan de oppervlakte blijven zwemmen haha.

Nancy Dare2Travel Duiken Padi open water Gili air indonesie wereldreis backpacken reizenOp dag 2 kregen we nog wat meer theorie en herhaling van de oefeningen in het water. Het zijn behoorlijk lange dagen en ook best vermoeiend! Maar doordat je elke keer andere oefeningen moet doen en nieuwe dingen leert blijft het leuk! Het is voor je eigen veiligheid dat je alles goed doorhebt.

Dag 3 Was het tijd voor 2 duiken in open water. Deze waren nog indrukwekkender dan de eerste duik, omdat ik toen vooral met mezelf en de apparatuur bezig was haha. We gingen ongeveer 18 meter diep en ik heb zowat de hele cast van Nemo voorbij zien komen! Wat geweldig om het koraal, de vissen en schildpadden eens van dichtbij te zien zonder glas van een aquarium ervoor! Na de 2 duiken werkten we ons duiklogboek bij en de dag erna was het alweer tijd voor de laatste duik. De PADI open water cursus duurt normaal gesproken 3-4 dagen. Ligt er een beetje aan wat de condities op zee zijn.

Nancy Dare2Travel Duiken Padi open water Gili air indonesie wereldreis backpacken reizenDag 4 stapten we meteen op de boot voor de laatste duik en deden nog wat veiligheidsoefeningen, voordat we de diepte ingingen. Ook moesten we deze keer het kompas gebruiken. En ook tijdens mijn laatste duik zag ik weer van alles moois onder water en het leuke is dat we elke keer op een andere locatie rondom Gili het water ingingen, dus het was elke keer weer een verassing. Door het heldere water is de zichtbaarheid soms tot wel … meter en de verschillende stromingen kun je rondom de eilanden heel veel dieren tegenkomen. Hierna nog een examen en ja hoor: Ik was cum laude geslaagd en mocht mezelf officieel PADI open water diver noemen. Als je dit hebt bereikt kun je nog een paar stappen verder naar de Advanced open water en Divemaster. Dan mag je dieper (tot 30 m) de zee in. Voorlopig vind ik het wel goed zo en tot 18 meter kun je ook al van alles zien.

Het waren behoorlijk lange dagen van 8 tot 5 en het kost behoorlijk wat energie, maar ik vond het geweldig! Ik ga ook zeker vaker duiken op komende reizen en wellicht nog eens voor de advanced cursus. Mocht je nog twijfelen of je dit wilt doen tijdens het backpacken of je vakantie? Zeker doen! Je zult er geen spijt van hebben!

Dare2Travel: Reacties